Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

ZΗ μόνη ταινία του Γαβρά που είχα δει ως τώρα ήταν το Mad City. Στην Τρελή Πόλη, ο δημοσιογράφος της τηλεόρασης Ντάστιν Χόφμαν και ο απολυμένος σεκιουριτάς Τραβόλτα, με επίκεντρο της εξέλιξης την ομηρία μαθητών σε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας (Άσχετο: να που μπορεί να συμβεί και κάτι ενδιαφέρον σε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας ), ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας των Media και η δίνη που δημιουργείται καταπίνει τελικά και τους ίδιους. Αν όμως το Mad City είναι εγκλωβισμένο στα στενά όρια του αμερικάνικου Mainstream, το Ζ καίγεται από το δημιουργικό πυρετό του γαλλικού σινεμά των 60’ς και απογειώνεται. Σε μια χώρα που δεν είναι η Ελλάδα αλλά είναι η Ελλάδα, το πολιτικό κατεστημένο, η στρατοκρατία και το παρακράτος συνωμοτούν και με εκτελεστικά όργανα ένα δίδυμο τραμπουκο-χαφιέδων τον Βάγκο και τον Γιάγκο δολοφονούν αυτόν που στέκεται απέναντί τους, τους κρίνει και τους ξεσκεπάζει – γιατί τα απολυταρχικά καθεστώτα πάντα κάποιον πρέπει να φοβούνται - Δεν αναφέρεται σε άλλον από τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο απολυταρχισμός, το πολιτικό παρασκήνιο, η σαπίλα μιας ολόκληρης κοινωνίας, λίγο πριν η χώρα μας μπει στον γύψο των συνταγματαρχών, μέσα από μια ταινία που δείχνει, για μια ακόμη φορά, πως ο καλύτερος τρόπος για να διηγηθείς την ιστορία είναι ο μύθος.
Το μοντάζ, οι εμβόλιμες σκηνές, τα φλασμπακ, διαστέλλουν και συστέλλουν το χρόνο όπως είθισται να κάνει η λογοτεχνία. Οι κινήσεις και οι τοποθετήσεις της κάμερας κάνουν την εσωτερικότητα, την ένταση, τον ίλιγγο, εικόνα. Η μουσική του Θεοδωράκη ξέρει να χορεύει και σε άλλους ρυθμούς πέρα από το συρτάκι. Οι χαρακτήρες που ενσάρκωσαν οι ηθοποιοί εξακολουθούν να ζουν κάπου σε αυτή τη χώρα φέροντας πάνω τους για πάντα τη σκουριά εκείνων των ημερών.
Το DVD της ταινίας έδωσαν πρόσφατα τα Νέα, παραμονές της πορείας για τον Λαμπράκη (όχι για αυτόν που είναι στο ίδρυμα, για τον άλλον, τον αείμνηστο). Όσοι δεν την έχετε δει βγάλτε την από το ράφι, κάψτε ή δανειστείτε το δίσκο και ρίξτε τον στη σχισμή του Player.
Υ.Γ. για τα σημεία που ο προβοκάτορας μεταφραστής δεν υποτίτλισε ρωτήστε τη φίλη/φίλο που ξέρει γαλλικά

Μόνγκο