Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2006

the contortionist's handbook


Μετά από κάποια σύγχρονα αμερικάνικα μυθιστορήματα που υποτίθεται πως θα έπρεπε να με ενθουσιάσουν αλλά με απογοητέυσανε (μιλάω για το Σβήσιμο του Percival Everett και το Ανθρώπινο Στίγμα του Philip Roth) το βιβλίο που βλέπετε στην αποπάνω φωτογραφία ήταν μια πραγματική αποκάλυψη.
To ανακάλυψα τυχαία στον Ελευθερουδάκη όπου τα διθυραμβικά-σχόλια-κράχτες του Chuck Palahniuk (Συγγραφέας του Fight Club) και του Richard Kelly (σκηνοθέτης του Donnie Darko) στο εξώφυλλο με έκαναν να το γραπώσω κατευθείαν. Δε θα μπορούσα να αγνοήσω τη γνώμη δύο ανθρώπων που φτιάξανε δύο από τις πιο αγαπημένες ταινίες μου. Α, όπως βλέπετε έχει και σχόλιο-εγκώμιο και του Irvine Welsh αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε θα έφτανε από μόνο του για να το γραπώσω.
Το βιβλίο μιλάει για το πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια white-trash οικογένεια, να είσαι διαφορετικός και να πρέπει να επιβιώσεις σε έναν κόσμο που καραδοκεί για να σε κλείσει στο τρελάδικο ή τη φυλακή. Ο πρωταγωνιστής από μικρός έχει ταλέντο στην πλαστογραφία (ταλέντο που μάλλον περισσότερα προβλήματα του δημιούργησε παρά έλυσε) και χρησιμοποιεί την ικανότητα του για να αλλάζει πρώτα από όλα τη δικιά του ταυτότητα για να αποφεύγει τον εγκλεισμό. Τώρα θα πρέπει να κάνει την τελευταία πράξη απόδρασής του. Contortionist είναι ο θαυματοποιός που μπορεί να χωρέσει το κορμί του σε ένα κιβώτιο και να καταφέρει να βγει από κει μέσα ζωντανός μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κοινού.
Η κριτική μου συνοψίζεται στις εξης τέσσερις λέξεις: έπαθα-την-πλάκα-μου.
Αμφιβάλλω αν κυκλοφορεί στα ελληνικά αλλά φαντάζομαι όλοι εδώ ξέρουμε να διαβάζουμε στη δεύτερη επίσημη γλώσσα μας.

Μόνγκο