Κυριακή, Αυγούστου 27, 2006

if wishes were horses, beggars would ride...

« Οι ανθρωπολόγοι για παραπάνω από 100 χρόνια έχουν παρατηρήσει και συζητήσει για συγκεκριμένες τελετές που πραγματοποιούνται τόσο σε πρωτόγονες και αρχαίες κοινωνίες όσο και σε περισσότερο πολιτισμένες και μοντέρνες και οι οποίες σηματοδοτούν την μετάβαση ενός ατόμου ή ομάδων ατόμων από ένα στάδιο της ζωής σ’ ένα άλλο όσον αφορά την ωριμότητα , την εργασιακή δέσμευση ή την κοινωνική ενσωμάτωση. Τέτοιες ειδικές πράξεις έχουν χαρακτηριστεί ως μεταβατικές τελετουργίες * οι οποίες αποτελούνται από τελετές ο ουσιώδης σκοπός των οποίων είναι να διευκολύνουν την μετάβαση ενός ατόμου από μια ορισμένη θέση σε μια άλλη - εξίσου συγκεκριμένη - και έτσι να ρυθμίσουν και να προστατεύσουν τις κοινωνικές δομές χωρίς ανησυχία ή τραυματισμό είτε για την κοινωνία είτε για το άτομο»

(from “Rites of Passage in Kate Chopin’s The Awakening” by Maria Anastasopoulou”)

* rites of passage


Αφύπνιση. Η αίσθηση ότι όταν κοιτάς (βαθειά) στα μάτια κάποιον μπορείς να δεις την ψυχή του. Πινελιές και αποσπασματικές εικόνες. Μετάβαση. Λάθος ορισμός.

Μερικές φόρες….

Το πέρασμα, το ταξίδι, ο δρόμος, ο διάδρομος: αψηφώντας ορισμούς, υπαινιγμούς, στερεότυπα, κανόνες ˙ όχι αυτούς που φέρουν επίσημες σφραγίδες ˙ όχι. Όχι, αυτούς που διέπονται από ένα βλέμμα συγκαταβατικότητας, συμβιβασμού και άλλων ουσιαστικών που δεν δυσκολεύεσαι να προφέρεις γιατί δεν νιώθεις. Όχι, το ταξίδι προς λέξεις που δεν ξεφυλλίζεις λεξικά για να εκφράσεις είναι αληθινό, κινείται σε ρυθμούς blues και εκλιπαρεί για ένα σήμα, μια λέξη που δεν κάνει την σιωπή εκκωφαντική.

Silence is sexy…

Πότε καταλαβαίνεις ότι δεν λες ψέματα, ότι δεν παρασύρεσαι από ένα ισοπεδωτικό ρεύμα που προσπαθεί να συμβιβάσει, να συμφιλιώσει;
Όταν νιώθεις το παρόν;
Όταν δεν φοβάσαι την ανασφάλεια του μέλλοντος;
Δεν ξέρω. Τα άστρα βλέπεις κινούνται σε κύκλους και οι λαβυρινθοειδείς διαδρομες εγκλωβίζουν σε επαναλήψεις, μάταιες αναζητήσεις.

Line allows a progress a circle does not

Το βράδυ που η ζέστη γίνεται ασφυκτική τα χρώματα στριμώχνονται σε ένα σκούρο μπλε που διαχέει άγνωστος προβολέας˙
προβοκάτορας στα αλήθεια. Μετατρέπει τις ευχές σε προσευχές με την ελπίδα της προσγείωσης σε άγνωστο προoορισμό.
Ασφαλής προσγείωση;
Μπερδεύεις τα αστέρια με τα αεροπλάνα, χάνεσαι στο μέτρημα και αποκοιμιέσαι στην παραζάλη ενός υπνωτικού σπρέι που κάνει γκράφιτι στον ουρανό με παράλογες ευχές.

Let me sing you a waltz Out of nowhere, out of my thoughts….
Let me sing you a waltz Out of nowhere, out of my blues.


Nα πακετάρω τις ευχές, να τις πάρω μαζί και όταν προσγειωθώ, τα κουτιά, τα στρώματα από χαρτιά να αποκαλύψουν τις επιθυμίες˙ αυτές που τόσο προσεχτικά τύλιξα για να μη σπάσουν.

Μακάρι να συνεχίσουν όλα όπως είναι τώρα. Μακάρι να μη λιγοστέψει ποτέ η ταχύτητα…μακάρι να μη στερηθώ ποτέ την παρέα του φίλου μου.Μακάρι να μη βρούμε ποτέ διαφορετικά πράγματα να κάνουμε.Μακάρι να μη κρίνουμε ποτέ ο ένας τον άλλο.Μακάρι να είναι πάντοτε το φεγγάρι στην ίδια πλευρά του δρόμου. Μακάρι να είναι τα "αγόρια" μια χρυσή θολούρα στο μυαλό μου, σαν την πάχνη της σελήνης ή σαν την αντανάκλαση του νέον πάνω από την πόλη.

Μακάρι να μου συγχωρέσουν τις αυθαιρεσίες.

Κάποιος ψιθυρίζει τους στίχους του today:

I used to be a little "girl"
Playing with a different sex.

We’re different / you’re equal. It’s obvious

Ατελείωτο κολλάζ από ήχους, εικόνες, στίχους και αυτός ο κύκλος που δεν λέει να κλείσει.
Είναι ωραία η ευθεία. Τα σπίρτα αναζητούν το χέρι που θα εισβάλει στον κλοιό, θα κάψει τα περιττά και θα πατήσει play σε μια συλλογή που δεν θα αποσταλεί.

Το ύποπτο χαμόγελο σε μια σιωπή που παύει να είναι ενοχή.
Συνενοχή σ’ ένα παιχνίδι που έχει ενδιαφέρον ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες έχουν ενηλικιωθεί και έχουν πάψει να ζωγραφίζουν καρδιές με κιμωλίες,

Let me sing you a waltz out of nowhere, out of my blues.

υποσημειώσεις – soundtrack – εύθραυστα αντικείμενα – προσοχή στο πακετάρισμά:
Kate Chopin – The Awakening
James
Einstϋrzende Neubauten
Bright Eyes
Julie Delpie
Leonard Cohen – My favorite game – μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Smashing Pumpkins
The Au – Pairs)

amy