Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006

Lucky strikeI. Introduction
II. A phone call
III. Hey, Mr cab-driver,...
IV. An’ the subject is
V. A fixed ride
VI. The return


I. -“Πώς πέρασες το τετραήμερο?»

Ταξίδεψε στο χρόνο παγώνοντας τη στιγμή που μαθήτρια ακόμα στο φροντιστήριο, άκουγε τις οδηγίες της καθηγήτριάς της:
«Παίρνετε μια βαθιά εισπνοή,
μετράτε ως το 3,
εκπνέετε!
Επαναλαμβάνετε όσες φορές χρειάζεται για να χαλαρώσετε.»

Δεν είναι ότι της προκαλούσε άγχος η συγκεκριμένη ερώτηση ֹ ήταν ο προβληματισμός που οι τέσσερις μέρες εξισώνονταν με την εξής μία ֹ τη χθεσινή.

ΙΙ. Το πρωινό ήταν θρεπτικότατο! Η ασυνήθιστη παρουσία τόσων παιδιών σ’ έναν χώρο που είχε συνδέσει στενά με το επίθετο «προσωπικό» της έδωσε τις απαραίτητες θερμίδες για να συνεχίσει ….ανώμαλα την μέρα της. Ο αιφνιδιασμός την προσγείωσε απότομα στον σχολικό χώρο τον οποίο είχε σχεδόν ξεχάσει τις προηγούμενες τρεις μέρες.

Αν τα παιδιά για κάποιους συναδέλφους της ισοδυναμούσαν με μόρια, για αυτήν, η απουσία τους πριμοδοτούσε (για κάμποσο καιρό ακόμα) την ελευθερία της.

Το ξαφνικό τηλεφώνημα έδιωξε πρόωρες (και άρα επικίνδυνες) σκέψεις και απλώς επίσπευσε την έλευση συγκεκριμένων γεγονότων.

ΙΙΙ. Συζητήσεις με ταξιτζήδες: τις περισσότερες φορές δεν θέλεις να τις κάνεις ֹ ως γνωστόν όμως, όταν δεν περιμένεις ή δεν θέλεις κάτι, τότε είναι που συμβαίνει.

Το “warm-up” αυτή τη φορά διήρκεσε περισσότερο από 5 λεπτά αφού και η διαδρομή ήταν μάλλον μακρινή. Άρχισε με ένα σχόλιο για τη κίνηση, τα φανάρια (πάντοτε αργούν) και τεχνηέντως γλίστρησε στην μέρα της εβδομάδας που επέλεξε το συγκεκριμένο κίτρινο όχημα για την μετακίνησή της. Εάν ήταν καθημερινή, ίσως να την είχε γλιτώσει. Δυστυχώς, ήταν Σαββατοκύριακο.

-«Έχει κίνηση! Διασκεδάζει ο κόσμος.»
-Ανυπαρξία feedback.
-«Εσείς δεν διασκεδάζετε?
-Η διάθεσή της εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή την οδήγησε στην μονολεκτική απάντηση: «όχι» (η άλλη – επίσης μονολεκτική – εναλλακτική δεν ήταν …διαθέσιμη)

Η απροθυμία της να χαρακτηριστεί κοινωνική δεν απέτρεψε τον οδηγό της να κάνει περαιτέρω προσπάθειες, αυτή τη φορά, μουσικές.

Ο Γιάννης είναι καλό παιδί ֹ με τα ντεσιμπέλ τέρμα όμως, το παραθετικό που διάλεξε γι’ αυτόν προήλθε από άλλο επίθετο. Η διαδρομή πλέον είχε τις αποχρώσεις της θέσης του διακόπτη: «κλειστός» όπως και τα παράθυρα ֹ «ανοιχτός» όπως και οι δίοδοι επικοινωνίας μ΄ ένα είδος μουσικής που αρέσει ιδιαίτερα στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου.

Το τέλος της διαδρομής σηματοδότησε την προσπάθειά της να μετρήσει τις φορές που χρειάστηκε να μετακινηθεί με ταξί την ίδια μέρα. Χρησιμοποίησε και τα δύο χέρια ( όταν απομακρύνθηκε ο οδηγός αισθάνθηκε ασφαλής να το κάνει μ’ ανοιχτές τις παλάμες). Για να μετρήσει τα ευρώ με τα οποία ενίσχυσε τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, ζήτησε ένα έξτρα… χέρι βοηθείας.

ΙV.Xρήσεις τηλεφώνου: πολλές ֹ όταν μία ανάγκη όμως ξεπερνά τις συνηθισμένες, νιώθεις και την ανθρώπινη φύση της τεχνολογίας.

Ώρα 15.00. Το ΚΤΕΛ φεύγει σε δύο ώρες και εκείνη προμηθεύεται τηλεφωνικώς πιθανές απαντήσεις σε ερωτήσεις καθηγητή της. Μία μέρα πριν δώσει το μάθημα (χάριν δεύτερης –επαναληπτικής εξεταστικής – ευκαιρίας ), μαθαίνει ότι την έκοψε. Ένα καλοκαίρι ο μισητός καθηγητής έβρισκε τρόπους για να τιμωρήσει κάποιους που δεν φταίνε και τώρα εκείνη φρέσκαρε το μακιγιάζ εφήμερων – άχρηστων – πληροφοριών και γνώσεων λίγο πριν την εμφάνιση στην …πασαρέλα μιας προφορικής εξέτασης.

Το άγχος της να κρατήσει τις χρονικές ισορροπίες: εμφανές.
Η κατανόηση του εξεταστή – χρόνια νεώτερου και άρα προθυμότερου να κατανοήσει ειδικές συνθήκες: ευδιάκριτο.*

Παιδεία: δεύτερες ευκαιρίες, κατανόηση, σεβασμός, αλληλο-υποστήριξη, σεβασμός
(σ’ όλες τις βαθμίδες?)

V.H επιστροφή έχει γνήσιο, ελληνικό άρωμα.
Οι αποφορτισμένες μπαταρίες φορτίζουν την ατμόσφαιρα με:
–άφθονο, ρυθμικό, ροχαλητό,
–ringtones ελληνικών (γαβ-γαβ) χιτς
–συζητήσεις περι επιλογής κατάλληλης ενδυμασίας σε κέντρα που στεγάζουν τέτοια μουσική

Η σοκολάτα λιώνει ενοχλητικά πασαλείβοντας την γαλήνια παρέμβαση των Contriva.

Ηλίθιες μπαταρίες.

VII. « Έξω έχει κρύο/ και μ’ έχει πιάσει στενοχώρια.
« Έξω έχει κρύο/ και εμείς οι δύο είμαστε χώρια.»
Άκαιρο σχόλιο. Καταραμένη ζέστη.

“It’s more than a bus,
It’s a way of life’’


*thanx Mr."M"

amy